Afspraken maken d.m.v. bemiddeling wordt door de betrokken partijen niet enkel als laagdrempeliger en minder belastend ervaren, maar is ook sneller én goedkoper dan de juridische weg bewandelen.
Wanneer partijen de wil hebben om er SAMEN uit te geraken, is bemiddeling een ideaal hulpmiddel.
De middelaar nodigt alle partijen uit voor één of meerdere gesprekken, waarin alle belangrijke / te bespreken en te regelen zaken opgelijst, besproken en behandeld worden.
Afhankelijk van de inzet van partijen gebeurd de concrete invulling en opvolging tijdens enkele vervolgafspraken.
De bemiddelaar geeft U hierbij ook praktische tips mee die kunnen bijdragen tot een vlotte, doch werkbare situatie.
Doordat partijen zelf instaan voor het maken van de nodige evenwichtige afspraken, zijn er na afloop van de bemiddeling geen verliezers.
Zaken bespreekbaar maken
Ook wanneer (zaken)partners of leden van de (schoon)familie bij een incident, ongelijke behandeling of aanhoudende ergernis niet uit elkaar gaan, is er voor de betrokkenen vaak nood aan een goed gesprek, een overleg, het stellen van grenzen of het maken van duidelijke afspraken.
De bemiddelaar helpt u met raad en daad om de verschillende visies, oud zeer en veranderende verlangens op een respectvolle manier bespreekbaar te maken en de partijen te begeleiden naar een naar ieders tevredenheid gedragen oplossing.
Veranderende omstandigheden moeten geen probleem zijn of blijven, maar bieden juist een kans om, ondanks de verschillen, de verwachtingen, wensen en verlangens te (her)bekijken en waar nodig bij te sturen, om misverstanden en ergernis naar de toekomst toe te vermijden.
Uit elkaar gaan
Gebruikmakend van een familiaal bemiddelaar, wordt de sfeer bij het uit elkaar gaan, als prettiger en minder stressvol ervaren, dan wanneer dit proces via juridische procedures wordt gevoerd.
De focus van de bemiddelaar ligt hierbij niet enkel op het stimuleren en herstellen van de communicatie. Ook waakt deze er over dat de juridische, financiële en emotionele aspecten m.b.t. tot de (echt)scheiding correct en evenwichtig afgehandeld worden.
Hierbij helpen wij niet enkel gehuwde koppels bij de opmaak van een EOT-overeenkomst (waarin o.a. de verdeling van alle gemeenschappelijke goederen is opgenomen), op basis waarvan de familierechter de echtscheiding zal uitspreken, maar staan wij ook wettelijke of feitenlijk samen-wonenden bij in het uit elkaar gaan.
Ouderschap na scheiding
Een bemiddelaar helpt niet enkel bij het maken van de nodige afspraken tussen de ex-partners, maar geeft ook praktische tips die kunnen bijdragen bij de uitwerking van een ouderschapsplan voor een volledige regeling m.b.t. de kinderen.
Over welke voorvallen houden jullie elkaar op de hoogte en hoe ? Welke beslissingen nemen jullie als ouders samen ? Hoe verdelen jullie de kosten en de fiscale voordelen ?
Via bemiddeling heeft u niet enkel zelf de controle over de uitkomst van het ouderschapsplan. Ook de kinderen ervaren het als fijn wanneer hun ouders, als ex-partners, toch met elkaar kunnen blijven communiceren ... en daar helpen wij u graag mee.
Nieuwe afspraken maken
Omdat het leven voortdurend in beweging is (bv. de financiële situatie veranderd, iemand verhuist, men krijgt een nieuwe partner of groeit elkaar ...) en ook kleintjes groot worden en andere dingen nastreven, loopt de communicatie niet altijd even vlot .... Ook daarin bieden wij ondersteuning.
Samen met onze bemiddelaar kunnen ouders, familieleden, (ex-)partners de nodige nieuwe evenwichtige afspraken met elkaar maken, waar zij beiden achter staan, maar ook een goed gesprek met onze therapeut kan zaken verhelderen en terug licht aan het eind van de tunnel brengen.
Omdat verandering aanpassing vergt, kan een goed gesprek soms wonderen doen !