Bemiddeling is een vertrouwelijk en vrijwillig overleg tussen twee (of meerdere) conflicterende partijen, waarbij met behulp van  een onafhankelijke derde (de bemiddelaar) getracht wordt de communicatie te herstellen en de gevoelens en feiten bespreekbaar te maken, met als doel  tot een voor alle partijen aanvaardbare oplossing te komen.

01

Bemiddeling wordt vaak veel minder emotioneel belastend ervaren dan bijvoorbeeld een gerechtelijke procedure, waar de beslissing wordt bepaald door een derde -de rechter.

De bemiddelaar :

- zorgt dat de communicatie tussen de partijen terug vlot verloopt. 

- probeert door de juiste vraagstelling en houding de partijen terug elkaar te leren zien. 

- zorgt ervoor dat partijen elkaar erkennen. 

- helpt standpunten om te zetten in belangen. 

- gaat met partijen zoeken waar het nu echt allemaal om draait. 

- is steeds onpartijdig.

- zorgt dat ieders belang in de bemiddeling gerespecteerd wordt.

Door gebruik te maken van bemiddeling bent u steeds goedkoper uit dan dat u en uw ex-partner of tegenpartij elk een eigen advocaat inschakelen. Doordat deze laatste ook vaak slechts door één partij wordt betaald, verdedigt deze vaak ook enkel diens belang(en) en niet uw gezamenlijke belang(en).

Een echtscheiding regelen d.m.v. bemiddeling wordt niet enkel als laagdrempeliger en minder belastend ervaren, maar is ook goedkoper dan een traditionele scheiding, doordat de kosten voor de eventuele afzonderlijke advocaten wegvallen.

Een zakelijk geschil, probleem op het werk of echtscheiding regelen d.m.v. bemiddeling wordt o.w.v. het maatwerk niet enkel als laagdrempeliger en minder belastend ervaren, maar is ook goedkoper dan het alternatief.

Naast het financiële voordeel, bespaart het bemiddelingstraject partijen ook vaak stress en tijd, omdat u zelf kan meewerken aan de oplossing van uw geschil.

Ook de rechtbanken zien meer en meer het tijds- en financieel voordeel van bemiddeling in. Bemiddeling wordt dan ook regelmatig door de rechtbank ingeschakeld voor de regeling van een geschil op korte termijn.

De overeenkomsten afgesloten tijdens bemiddeling zijn overeenkomsten waarin iedere partij zijn akkoord voor heeft gegeven na een traject van standpunten naar belangen. Dit maakt dat een overeenkomst afgesloten na een bemiddelingsproces een grote draagwijdte behoudt.

02

Tijdens de bemiddeling lossen de partijen, onder leiding en begeleiding van een onafhankelijke derde - de bemiddelaar, zelf het conflict op. 

De bemiddelaar zorgt dat er een dialoog wordt gestart tussen de betrokken personen zodat zij zelf actief meewerken om samen de oplossing bepalen. 

Doordat de oplossing door de deelnemers zelf wordt overééngekomen is deze vaak beter dan een opgelegde oplossing door bijvoorbeeld een rechter. 

Bemiddeling wordt vaak veel minder emotioneel belastend ervaren dan bijvoorbeeld een gerechtelijke procedure, waar de beslissing wordt bepaald door een derde - de rechter. 

De eerste stap is een afspraak maken met de bemiddelaar. 

De bemiddelaar zal voor het intake gesprek navraag doen of beide partijen vrijwillig aanwezig zijn.
Bemiddeling start steeds met een eerste, verkennend gesprek (30 min – intake). 

Vervolgens wordt de geschatte duurtijd van de bemiddeling bepaald, het tarief meegedeeld en het verloop van een bemiddelingsproces uitgelegd. 

Zo wordt er de nadruk gelegd op de vertrouwelijkheid van bemiddeling. 

Als de partijen akkoord gaan om te starten met het bemiddelingsproces wordt er een protocol ondertekend.

Dit protocol vermeldt de spelregels van bemiddeling. 

Tijdens de bemiddeling gaan we van standpunten naar de echte belangen om zo tot een overeenkomst te komen die door iedereen kan nageleefd worden. 

U werkt een overeenkomst uit tijdens bemiddeling. 

Deze overeenkomst heeft u samen met de andere partij uitgewerkt waardoor u beiden akkoord gaat om deze overeenkomst na te leven. 

Deze overeenkomst wordt door alle partijen voor akkoord ondertekend. 

Als u kiest voor een erkend bemiddelaar kan deze de overeenkomst laten homologeren. 

Deze homologatie zorgt ervoor dat uw overeenkomst uitvoerbaar wordt. Dit wil zeggen dat uw overeenkomst dezelfde waarde heeft als een vonnis en dat als de overeenkomst niet wordt nageleefd u een deurwaarder kan inschakelen.

03

Mediation is de Engelse term voor bemiddeling.

De inhoud is dus hetzelfde.

04

De twee belangrijkste uitgangspunten bij bemiddeling zijn vertrouwelijkheid en vrijwilligheid.

Vertrouwelijkheid
Alles wat gezegd of geschreven wordt tijdens de bemiddeling onder alle voorbehoud geformuleerd en is vertrouwelijk. Alle vrijgegeven informatie tijdens de bemiddeling is vertrouwelijk en wordt aan niemand meegedeeld. Art. 1728.[1 § 1. De documenten opgemaakt en de mededelingen gedaan in de loop van en ten behoeve van een bemiddelingsprocedure zijn vertrouwelijk. Zij mogen niet worden aangevoerd in enige gerechtelijke, administratieve of arbitrale procedure of in enige andere procedure voor de oplossing van conflicten en zijn niet toelaatbaar als bewijs, zelfs niet als buitengerechtelijke bekentenis.

Vrijwilligheid
Een absolute voorwaarde voor bemiddeling is dat de partijen in alle vrijheid en autonomie over hun eigen conflict kunnen beslissen. U kan niet gedwongen worden om aan bemiddeling deel te nemen. Bemiddeling is juist waardevol wanneer alle partijen vrijwillig samenwerken om tot een oplossing voor hun conflict te komen. Wanneer een oplossing door partijen zelf uitgewerkt is, is zij van hogere kwaliteit en sluit zij veel beter aan op de behoeftes van partijen.

05

Bemiddeling valt te overwegen wanneer:

  • Het conflict een onzekere uitkomst heeft en een advocaat geen glashelder beeld kan schetsen van een uitkomst op korte termijn.
  • De relatie met elkaar meer waard is dan de inzet van het conflict. Een rechterlijke beslissing zal de relatie met de wederpartij van het conflict zeer waarschijnlijk beschadigen.
  • De oplossing voor alle partijen duidelijk en goed begrepen moet zijn.
  • U op zoek wilt naar een oplossing op langere termijn, toekomstgericht.
  • U opziet tegen een lange juridische procedure.
06

Je kiest SAMEN voor bemiddeling :

- wanneer beide partijen tot een gedragen oplossing willen komen.

  • - wanneer het conflict een onzekere uitkomst heeft en een advocaat geen glashelder beeld kan schetsen van een uitkomst op korte termijn.
  • - wanneer de relatie met elkaar meer waard is dan de inzet van het conflict.
  • - wanneer de oplossing voor alle partijen duidelijk en goed begrepen moet zijn.
  • - wanneer je op zoek bent naar een oplossing op langere termijn, toekomstgericht.
  • - wanneer je opziet tegen een lange juridische procedure.

 of NIET- via de rechtbank :

Bemiddeling is een volwaardig en erkend alternatief om conflicten op te lossen buiten de rechtbank (wet van 25/02/2005).

Naar de rechtbank stappen is de meest gekende manier om een conflict op te lossen. Dit betekent echter ook vaak meteen de start van een lange, dure juridische procedure, waarvan het resultaat onzeker is. De rechter beslist immers uitsluitend op basis van voorgelegde feiten en argumentatie. 

Bij bemiddeling kunnen de partijen ZELF een voor hen aanvaardbare oplossing uitwerken.

07

Bemiddeling is maatwerk. Er zijn websites die beweren dat je op een 4-tal sessies uit de echt bent gescheiden of dat het conflict na 1 goed gesprek is opgelost.

Omdat elke bemiddeling, elk conflict, anders is en iedere proces naar de oplossing toe steeds weer maatwerk is, wordt er tijdens een eerste gesprek gekeken wat er samen besproken dient te worden en kan een eerste inschatting en voorstel gemaakt worden hoe lang het geplande traject zal duren en kosten.


Het begeleiden van een echtscheiding met kinderen, zal alvast meer tijd in beslag nemen dan de regeling van een zakelijk geschil over bv. een geleverde hoeveelheid producten.

08

Alle bemiddelaars binnen het COBEX-team zijn door de Federale Bemiddelingscommissie erkende bemiddelaars die in de uitoefening van hun beroep voldoen aan een aantal belangrijke en strenge criteria die opgelegd zijn door de wetgever en die de kwaliteit van de bemiddelaar waarborgen. 

 Daar het beroep van bemiddelaar is wettelijk erkend is, heeft deze steeds een door de overheid vereiste opleiding gevolgd waaruit blijkt dat deze over de nodige juridische en psychologische kennis en vaardigheden beschikt.

Een erkend bemiddelaar is ook verplicht om zich constant bij te scholen en is gebonden aan een deontologische code die oplegt om in strikte onafhankelijkheid en vertrouwelijkheid te werken. 

Als erkend bemiddelaar is deze onpartijdig / meerpartijdig en informeert deze de partijen. 

Enkel een erkend bemiddelaar kan aan de rechtbank vragen om het bereikte akkoord te homologeren.

Een erkend bemiddelaar kan tevens optreden bij gerechtelijke bemiddeling.

09

Bemiddeling is maatwerk want elke bemiddeling is anders, elk conflict is anders en ieder proces naar de oplossing toe is verschillend. 

Tijdens een eerste kennismakingsgesprek kijken onze bemiddelaars na wat er samen besproken dient te worden en kunnen zij een eerste inschatting en voorstel maken hoe lang het geplande traject zal duren en kosten.

10

Heeft u nog geen antwoord gevonden op uw vraag ? 

Contacteer ons en wij helpen u graag verder. 

Of neem een kijkje op de website van de Federale Bemiddelingscommissie.